Door ons huidige voedingspatroon zien we vaak een verstoorde vetzuurbalans. Een gezonde vetzuurbalans (omega 3:omega 6 ratio) zegt heel veel over je totale gezondheid. Een goede vetzuurbalans (1:3) zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed de cel in kunnen en afvalstoffen goed de cel uit kunnen. Wanneer je vetzuurbalans uit balans is, worden je cellen stijver en harder, kunnen afvalstoffen minder goed de cel uit, en voedingsstoffen minder goed de cel in. Je lichaam bestaat uit zo’n 100.000 miljard cellen (we zijn eigenlijk gewoon een zakje cellen), wat betekent dat je zo gezond bent als dat je cellen zijn.
Omega 6 zorgt voor een ontstekingsreactie. Zeker belangrijk om bijvoorbeeld een bacterie de baas te worden of wanneer je je enkel verstuikt. Echter moet zo’n ontsteking niet te lang duren. Daar komt omega 3 om de hoek kijken; omega3 (EPA) werkt ontstekingsremmend. Wanneer je niet voldoende omega 3 voorradig hebt in je lijf, ontstaan er (vaak ongemerkt) laaggradige ontstekingen, die uiteindelijk voor veel klachten kunnen zorgen, waaronder hormoonklachten zoals PMS en huidklachten als eczeem, acne en psoriasis.
DHA uit omega 3 is weer heel belangrijk voor je hersenen. Het is niet voor niks dat ik bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven vaak een hele lage omega3 index test. De hersenen en ogen van de kleine uks zijn volop in ontwikkeling, waardoor er veel DHA weggesnoept wordt bij de mama’s.
Helaas kunnen we uit plantaardige bronnen van Omega 3 (ALA) zoals, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad maar een klein deel omzetten in EPA en DHA (zo’n 2-5 %). En algenolie bevat vaak alleen maar DHA en een heel klein percentage EPA. Vis is een bron van Omega3, maar de meeste vissen die we eten worden gevoed met omega6. Het is dus heel lastig om via je normale voeding voldoende Omega3 binnen te krijgen.
Omega6 krijgen we stiekem veel te veel binnen. Denk hierbij vooral aan de slechte omega6 vetten, zoals zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie en pinda’s. Deze zitten aan veel (“gezonde”) kant -en klaar producten toegevoegd. Gezonde bronnen van omega6 zijn noten, zaden, pitten en avocado’s. Je hebt de omega 6 vetten zeker nodig, maar het probleem zit hem in de verhouding omega6:omega3. Deze is vaak uit balans!
Ga je een omega3 olie bij suppleren? Zorg voor een omega3 olie die én DHA en EPA bevat in hoge dosering, die je lichaam direct op kan nemen en een lage totox waarde heeft (dit zegt iets over de ranzigheid van een vis) Of ga voor een algenolie met hoge dosering EPA & DHA.
Wil jij weten hoe je omega 3 ratio en omega3 index ervoor staan? Dit kun je heel makkelijk meten d.m.v. een vingerprik!
- Je begint met een vetzuurbalanstest d.m.v. een vingerprik. Meten is weten.
- Na de test start je met het nemen van een goede omega3 olie. 1 tot 2 x daags 10 ml bij de avondmaal.
- Na 4 maanden doe je weer een test en meet je het resultaat. Je bloedcellen hebben 120 dagen nodig om te herstellen. Gemiddeld is je vetzuurbalans na 6 -9 maanden helemaal hersteld.