Candida is een gist dat van nature voorkomt op de slijmvliezen in je mond, je vagina en je darmen. Candida is altijd aanwezig en veroorzaakt pas problemen wanneer je darmflora uit balans is.

Enkel in een verzuurd lichaam krijgt candida kans om te groeien en dit kan zich uiten in klachten zoals huidproblemen en (vaginale) schimmelinfecties. Maar ook een extreme drang naar zoet, langdurige vermoeidheid, allergieën en spijsverteringsklachten kunnen een teken zijn van candida infectie.

Candida gaat pas groeien wanneer de gist zich kan vermeerderen door bijvoorbeeld een tekort aan goede bacteriën in de darmflora. Zolang je darmflora in balans is heb je geen last van candida. Wanneer de goede bacteriën in je darmflora de overvloed hebben onderdrukken ze slechte bacteriën, gisten en schimmels.

Wat zijn mogelijke oorzaken van candida?

Voeding die de candida voedt

Candida wordt o.a. gevoed met suikers, alcohol en geraffineerde koolhydraten. Deze voeden de gist waardoor het kan gaan groeien en zich kan uiten in candida infecties. Maar ook schimmel houdende producten zoals champignons en (schimmel) kaas voeden de gist.  Zelfs gezonde voeding, zoals fruit kan een impact hebben op een candida infectie.

Wat is nu wel en wat is nu niet gezond? Dat is per persoon verschillend. Om er achter te komen op welk voedsel jij niet goed reageert kun je het beste een voedingsanalyse doen d.m.v. een bloedtest.

Medicatie & Antibiotica

Medicatie en antibiotica verzuren het lichaam en zorgen voor een disbalans in je darmflora. Dit zorgt ervoor dat de candida ruimte krijgt om te groeien.  

  • Maagzuurremmers veranderen de pH waarde in je maag waardoor ziekmakende microben de kans krijgen om te overleven
  • Onststekingsremmers en corticosteroïden vernietigen de goede bacteriën waardoor schimmels de overhand krijgen.
  • Antibiotica dood niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede

Stress en disbalans in je hormonen

Vaak zien we in de praktijk dat bijvoorbeeld vaginale schimmelinfecties opspelen na een langdurige periode van stress of wanneer je weerstand wat lager is. Een disbalans in je hormonen kan aanzetten tot candida infecties. Stress speelt hier een grote rol in door de aanmaak van verschillende (anti) stresshormonen zoals cortisol. Cortisol heeft een negatief effect op je spijsvertering en kan zo zorgen voor een disbalans in je darmflora. Ook tijdens je zwangerschap is de kans op een vaginale schimmelinfectie verhoogd.

Wat eet je wel? Wat eet je niet?

Wat betreft voeding is er geen eenduidig advies. Zorg voor een overschot aan basische voeding om je zuur-base balans te herstellen. Wel zijn er een aantal standaard voedingsadviezen bij candida die mogelijk kunnen helpen.

  • Vermijd toegevoegde suikers. Ook ahornsiroop, agave en honing, fructose en melksuikers.
  • Vermijd geraffineerde koolhydraten – kies voor basische granen zoals boekweit, gierst en  quinoa
  • Vermijd gisten en schimmels zoals paddenstoelen en kaas.
  • Vermijd alcohol en beperk koffie.
  • Gebruik kruiden zoals knoflook en kurkuma.
  • Eet meer voedingsvezels uit groenten, knollen, zaden en pitten.
  • Gebruik producten om je gezondheid en darmflora te ondersteunen, zoals een goede multivitamine en evt. een goede probiotica. Overleg voor probiotica altijd met een goede therapeut. Verkeerde probiotica kan je darmflora nog meer verstoren.  Bij candida wil je deze juist weer in balans brengen.
  • Gebruik supplementen specifiek tegen candida, zoals oregano of melaleuca. Overleg hiervoor met een therapeut.

Weet je niet zeker of je candida hebt, maar heb je wel een vermoeden? D.m.v. labonderzoek kun je  er makkelijk achter komen of er bij jou sprake is van een candida-infectie.