The last few months I’ve been working on one of the biggest projects of my life. Want ja, het is best hard werken zo’n kleintje in je buik. Zonder dat je het door hebt, staat je systeem elk moment van de dag en nacht in dienst van het nieuwe leven in je buik. En daarom des te belangrijker om in deze periode nog beter voor jezelf te zorgen! Ik deel daarom graag mijn selfcare en voedingstips in de eerste maanden van mijn zwangerschap met jullie.

  • Slaap voldoende. Dit heb ik deze zwangerschap nog meer ervaren. Zolang ik voldoende sliep in het begin had ik een goede dag. Bij een te korte nachtrust, niet bepaald. Zet ‘s avonds je vliegtuigmodus aan en schakel op tijd af. Doe overdag een middagdutje als het kan.
  • Zorg dat je goed eet! De verleiding naar ongezond voedsel is groot wanneer je wat minder energie hebt. Leg de focus op o.a. veel groenten, fruit (in groene bladgroenten en fruit zit het meeste folaat, beter bekend als foliumzuur) verse kruiden, gezonde (glutenvrije) granen (zoals quinoa, boekweit en bruine rijst) en (zoete) aardappelen voor de koolhydraten; noten, zaden, pitten, avocado’s voor de goede vetten, aangevuld met peulvruchten en zeewieren. Uit bovenstaande haal je automatisch  ook je eiwitten en vezels. Eet je af en toe een stukje vlees, vis of een eitje? Zorg voor wild gevangen/gras gevoede dierlijke producten. Zorg voor voldoende ijzerrijke voeding. Eet je helemaal plantaardig? Non heemijzer (plantaardig ijzer) wordt beter opgenomen i.c.m. vitamine C. Ben je juist misselijk en kun je weinig eten? Gember – vers, als essentiële olie of in capsules bij de maaltijd – kan helpen tegen misselijkheid. Vit. B6 en magnesium ook. Verdiep je ook eens in accupunctuur en voetreflexzonetherapie.
  • Ik lig wekelijks in een bad met basisch mineraal zout. Zo’n bad ontspant, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je afvalstoffen via je huid uitscheidt. Deze slaan we toch net iets sneller op tijdens een zwangerschap. Het zout zorgt voor een super zachte huid; het stimuleert het zelfvettend vermogen van de huid.
  • Ik ben fan van pure shea butter. Ik combineer dit met Rescuezalf van Bach. Tijdens mijn vorige zwangerschap niks overgehouden aan striae e.d.. Ik denk zelf ook mede dankzij de zoutbaden! Fingers crossed voor deze keer;)

Vitamines en mineralen die extra belangrijk zijn tijdens het eerste en tweede trimester van je  zwangerschap:

  • Foliumzuur (begin hier het liefst al voor je zwangerschap mee) in de actieve vorm folaat. Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. In de natuur komt geen foliumzuur voor, enkel folaat. Neem daarnaast vit. B12. Deze 2 werken heel nauw samen in het lichaam. Folaat wordt minder makkelijk opgenomen bij een tekort aan B12. B12 is belangrijk voor energie.  Een gebrek kan zorgen dat je onwijs moe wordt. B12 vind je enkel in dierlijke bronnen en supplementen.
  • Neem extra mineralen en spoorelementen. Een kindje maken vraagt nou eenmaal om meer mineralen. Zorg dat je zelf niet helemaal leeg geroofd wordt wanneer er extra mineralen naar je kindje toe gaan. Vul je voorraden op tijd aan! Ik gebruik hier zelf 100% puur, biologische, plantaardige Wurzelkraft voor; dit doe ik elke ochtend door mijn ontbijt en tussendoor neem ik een lepel puur in. Tijdens je zwangerschap is er een sterk verhoogde behoefte aan o.a. magnesium, choline en ijzer. Spierkrampen is bijv. een teken van magnesiumtekort. Magnesiumbaden kun je hiervoor inzetten.  Ook de welbekende zwangerschaps vochtenkels zijn vaak een teken van mineraaltekort.
  • Slik extra Vitamine D. De vitamine D behoefte tijdens je zwangerschap is een stuk hoger. D.m.v. zonlicht is dit lastig om voldoende binnen te krijgen. Deze waarde wordt ook extra gecheckt bij je verloskundige. Streef naar optimale waardes, don’t settle with “ok”.
  • De natuurlijke verhouding calcium:magnesium in je lichaam is 2:1. Zuivel van de koe bijvoorbeeld bevat veel calcium, maar niet de juiste verhouding calcium:magnesium. Goede bronnen van calcium zijn o.a. amandelen, broccoli, tahini (sesampasta) en boerenkool. Je kunt evt. okinawa mineralen nemen. Deze mineralen uit koraal bevatten calcium en magnesium in precies de juiste verhouding. En daarnaast bevat het nog 76 mineralen en spoorelementen. In combinatie met vitamine D zorg je ervoor dat de calcium goed wordt opgenomen. Okinawa kun je ook inzetten bij maagzuur.
  • Zorg voor voldoende Omega3 met DHA & EPA. EPA is een belangrijke ontstekingsremmer, DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je kleintje. Hennepzaad, lijnzaad, chiazaad, walnoten en zeewieren zijn een bron van plantaardige omega 3. Vis is een dierlijke bron van omega3, mits niet gevoerd met omega6.  Tijdens je zwangerschap mag je sowieso niet te veel vis eten. Een goed omega3 supplement is een must wil je nog een beetje DHA voor je eigen hersens overhouden (hallo zwangerschapsbrein 😉 Wil je weten hoe jou omega3 index en ratio ervoor staat? Doe een vetzuurbalanstest d.m.v. een vingerprikje.
  • Jodium is belangrijk voor een goede schildklierwerking en normale vruchtbaarheid. Gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap is het van belang voor de instandhouding van de zwangerschap en voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Wanneer je de Jozo vervangt door zeezout en weinig (gewoon) brood eet dan is het lastig om voldoende jodium binnen te krijgen. Zeewier, met name de norivellen die we kennen van de sushi, zijn een goede bron van jodium. Maak wat vaker vega sushi en strooi wat stukjes norivellen door je rijstgerechten of salades.

Heb je klachten, tekorten of specifieke vragen over voeding/supplementen tijdens je zwangerschap, borstvoeding of voeding voor je kind? Mail me gerust!